Kapitel 6 - Sagan om Hällberget

Hällga och folket sitter alldeles tysta och väntar på ÅreGeten och hans här. De är redo för kamp.

Under tiden vaknar HällberGeten ur medvetslösheten och hon märker direkt att nått är annorlunda. Det är kusligt tyst och hon ligger alldeles ensam i en skreva i Hällberget. Det sista hon minns var att de skulle kämpa mot Åregeten. Vart är alla? Hon har en fasansfull huvudvärk och som genom en dimma ser hon Hällga - hennes ärkefiende som leder de som älskar Hällberget mot en blodig kamp mot Åregeten.

Hällga bor nämligen inte alls på Hällberget utan på Almåsaberget. Hällga har precis som Åregeten varit avundsjuk på HällberGeten. Dock inte över utsikten utan för Hällbergets förmåga att locka folk till toppen under hela året. Till Almåsa kommer det bara folk på vintern. I HällberGetens frånvaro såg Hällga sin chans att bli vän allt samlat folk och locka dom till Almåsaberget mitt under sommaren. Kanske kunde hon få dem att hitta på aktiviteter tillsammans som lockade lika mycket folk till Almåsa sommartid som vintertid.

”HällberGeten är ju död”, tänkte Hällga och visste inte att hon bara var medvetslös.

HällberGeten reste sig upp på ostadiga ben och ruskar av sig framtidsbilden. Hon ser sig om efter ett sätt att ta sig upp ur skrevan. Lite längre upp ser hon en grotta och ur grottan sticker det ut en svans.

Illustration av Stella Sundin

Illustration av Stella Sundin

”Hallå, hjälp”, skriker HällberGeten och ur grottan sticker det ut ett rött katthuvud. Det är Vildkatten som bor där och han är inte så förtjust i att prata med folk. Han hjälper HällberGeten upp och lyssnar fundersamt när HällberGeten berättar om Åregetens och Hällgas avundsjuka och på den blodiga kamp som hon sett i sin framtidsdröm.

Vildkatten har en förmåga att ändra väder med sin svans så han och HällberGeten bestämmer att skicka ner dimma till Hällbergets fot och en vindpust som gör att Åregetens båt blåser iväg till en annan strand och när de klivit av och gått uppför en brant backe ser de en kyrka, Ede kyrka. Åregeten känner sig lurad men är för trött för att göra nått åt det.

Hällga och Hällbergsälskarna blir brydda när Åregeten inte dyker upp och blir väldigt förvånad när Vildkatten och HällberGeten kommer emot dem. Hällga inser att hon kommer att bli avslöjad och smyger iväg.