Engagemangen i kultur, idrott och näringsliv utvecklar Jämtkraft

I de flesta delar av länets näringsliv kan du se spår av Jämtkraft. Engagemangen har spridits jämnt över kultur, idrott och näringsliv. Vi tog ett snack med en elmontör på ”lyslinja” och en sponsoransvarig på kontoret för att prata sinnesro och uppsidorna med att hamna i dialog med många.

Där elen färdas genom vårt län, där jobbar Per-Johan Göransson. Som mångårig elmontör på ”lyslinja” åt Jämtkraft har möten med invånare i de flesta av Jämtlands byar varit ett inslag som varierats med att hantera fjällvärlden i alla dess skepnader.

— Visst är Offerdalsfjällen en spektakulär arbetsplats för underhållsarbete en solig vårvintertisdag, det varierat med alla möten med folk ute i byarna ligger högt upp på listan över varför linjemontör på Jämtkraft är ett toppenyrke, säger Göransson.

Per-Johan Göransson kan vissa dagar kalla Offerdalsfjällen för sitt kontor.

Per-Johan Göransson kan vissa dagar kalla Offerdalsfjällen för sitt kontor.

En textfras i Hällracelåten är Besök dina sinnen lev nu och här, vad innebär de orden för en elmontör på hos Jämtkraft?

—Soliga dagar i Offerdalsfjällen är såklart härliga på sina sätt. Men, de absolut mest rogivande sinnestillstånden föregås nog många gånger av en utmaning och lite kristillstånd. När ett lågtryck har kommit in och vi har lokaliserat ett nedsläckt strömlöst samhälle, invånarna har under ett par timmar tänt ljus och räknat med att strömmen kommer närsomhelst. Dom börjar successivt inse att det inte blir någon ström förens efter sänggång och går och lägger sig. Vi jobbar vidare med felsökning och reparationer in i natten för att framåt tre-snåret ha allt under kontroll, när vi då ska tända igång allt så händer det många gånger att merpart av invånarna har glömt stänga av sin belysning i stugorna. Det kan hända att vi, med ett knapptryck tänder upp hela Föllingebygden exempelvis. Där känner man sinnesro att våra kunder får sin trygga el tillbaka.

Krafthandlaren Henrik Olausson sträcker ut i Jämtkraftdressen inför Hällrace 2019.

Krafthandlaren Henrik Olausson sträcker ut i Jämtkraftdressen inför Hällrace 2019.

I takt med Jämtkrafts omfattande nedgrävningsprojekt som avlöst varandra de senaste decennierna har PerJohans avdelning sakta minskat.

—Förr hade vi ca 60 elmontörer med 150-200 övertidstimmar, idag är vi färre elmontörer med ca 50 övertidstimmar. Strömavbrotten är så mycket färre, som en följd av nedgrävningarna. Det är häftigt att ha varit med på och att fortsätta vara med på resan mot säkrare eltillgång i hela vårt elnätsområde.

Hela länet är ett mantra som man i gemen ofta förknippar Jämtkraft med. Utöver stabil eltillförsel ser man till att skapa engagemang så brett i så många delar av vårt samhälle som möjligt. Dels för att utveckla kultur, idrott och näringsliv, men också för att utveckla sig själva.

—Vi har genom alla våra engagemang hittat en roll som ett centralt nav mellan många olika delar av samhället. Det är en ynnest att genom rollen som sponsoransvarig på Jämtkraft få komma i dialog med både kultur, idrott och näringsliv. Alla har olika perspektiv, olika frågeställningar och olika problemlösningar. Det breddar och utvecklar tänket i vårt företag, säger sponsoransvarige Kai Lundin.

Temat bredd är centralt när Jämtkraft nu ställs som värd för Hällrace Handgjorts andra partnervecka.

—Att den som lyckas charma Hällebos jury med en teckning kan måla, det vet vi. Vi vill uppmana vinnaren till att aktivera ytterligare sinnen genom att belöna den fingerfärdiga vinnaren med löparutrustning från Gå & Löpkliniken, säger Lundin.