Hellströmskt besök i Helleberg

I torsdags sommaröppnade Tinas Praliner i Helleberg, Alsen. Hällrace Handgjort var på plats för att möta upp med den så omtyckte och välbekante idrottsprofilen och Centerpartisten Gunnar Hellström över en fika.

Samtalet kom att beröra många olika delar. Gunnar, som efter en livstid med idel engagemang känner sig hemma på många ställen i länet, berättar om hur vandringarna i Bydalsfjällen efter flytten från Hallen till Aspås under senare år har bytts ut mot att upptäcka den vackra Offerdalsfjällen. Bland guldkornen är det turerna kring Mjölkvattnet, Skolken och Korsvattnet som vurmas mest om då vi båda har historier därifrån att samtala om.

—Tänk att jag fyllde 70 år härom veckan, det vill jag knappt tro, berättar Gunnar Hellström leende.

—Tänk att jag fyllde 70 år härom veckan, det vill jag knappt tro, berättar Gunnar Hellström leende.

När kaffet kommer in glider vårt samtal in på platsen vi befinner oss på, Helleberg. Tidigt visar det sig att Helleberg har givit namn åt den Hellströmska släkten.

—Farfars far, Olof Nilsson, var hästjägare i det militära och tilldelades namnet Hellström eftersom han var från Slövre i Helleberg. Tilldelningen av namn var också en metod för att man skulle kunna skilja åt på den tidens många identiska namn, berättar Gunnar och fyller i.

—De från andra delar i närheten av Helleberg fick andra varianter av namnet med Hell- i början.

Gunnar på lätta fötter på väg upp till Hällbergstoppen. Foto: Darren Hamlin

Gunnar på lätta fötter på väg upp till Hällbergstoppen. Foto: Darren Hamlin

Helleberg i Alsen förväxlas lätt med Hällberget i Offerdal. Gunnar har med engagemanget i Hällrace och sin kärlek till att besöka de båda bygdernas caféer en jämnstark relation till båda platserna. Därför ville vi från Hällrace utmana Gunnar genom att låta honom ta fram en lista med inspiration till våra deltagare om vilka ställen han varmt kan rekommendera att stanna och ta en fika på.

Gunnars fikaplaner för sommaren 2020.

Gunnars fikaplaner för sommaren 2020.

Som representant för veckans partner Centerpartiet utmanar veckans vinnare till att spendera 1 000 kronor hos försäljare med Offerdal eller Alsen i företagsadressen. Som motprestation är Gunnar mån om att få ta del av inköpslistan för att passa på att skaffa sig tips och för att utvidga sin lokala cafébevandring.

Skribent: Max Novak